Huwelijken in open lucht: wetswijziging op til die het uitsluitend gebruiksrecht van de gemeente op de locatie schrapt

Terug naar het overzicht Huwelijken in open lucht: wetswijziging op til die het uitsluitend gebruiksrecht van de gemeente op de locatie schrapt

Datum: dinsdag 28 juni 2022

Auteur(s): Anne-Sophie Devolder (redactie OranjeConnect)

Tijdens de coronapandemie was het een noodzaak, nu kiezen vele koppels er bewust voor: trouwen in de buitenlucht. Verschillende steden en gemeenten willen huwelijkslocaties buiten het gemeentehuis blijven aanbieden. In principe is dit mogelijk. Artikel 165/1, tweede lid BW bepaalt namelijk:

“In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad op het grondgebied van de gemeente andere openbare plaatsen met een neutraal karakter, waarvan de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht heeft, aanwijzen om huwelijken te voltrekken.”

De voorwaarde van het ‘uitsluitend gebruiksrecht’ werd evenwel op verschillende manieren geïnterpreteerd. In een eerder bericht kon u al enige verduidelijking terugvinden. Belangrijk is dat het huwelijk in het openbaar kan worden voltrokken.

Om komaf te maken met de onzekerheden wat het ‘uitsluitend gebruiksrecht’ betreft, wordt de voorwaarde nu geschrapt. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kondigde een wetswijziging in die zin aan. Het neutraal karakter blijft wel bestaan als voorwaarde: het zal dus niet mogelijk zijn om burgerlijke huwelijken te voltrekken op een privédomein.

De redactie van OranjeConnect volgt de publicatie van de wetswijziging verder op, en zal u uiteraard verder informeren over de inwerkingtreding en impact op de praktijk.


Gerelateerde content