Vorig jaar stapten 34 mensen naar de cel schijnrelaties van de stad Gent om aan te geven dat hun partner toch andere motieven bleek te hebben om te trouwen, wettelijk samen te wonen of een kind te erkennen, berichtte VRT nieuws recent. Dat is bijna de helft meer dan vier jaar geleden. Ook nationaal doet die tendens zich voor.
Naar aanleiding hiervan heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) verklaard dat ze aan een koninklijk besluit werkt om te zorgen dat ook alle informatie over mogelijke pogingen tot een schijnerkenning van een kind in het Rijksregister worden opgenomen. Op het congres Burgerzaken Vlaanderen beklemtoonde de staatssecretaris dat een dergelijke registratie noodzakelijk is in het belang van het kind. De staatssecretaris wil ook bekijken hoe de bestaande informatie systematischer kan bewaard én gedeeld worden.
Schijnhuwelijk, onderzoeken schijnhuwelijken en schijnwettelijk samenwonen worden op dit ogenblik wel reeds in het Rijksregister opgenomen. Meer info zie Huwelijk: elke stap invoeren in het Rijksregister IT 124 en Wettelijke samenwoning: procedure