OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Chrysantenkoorts versus groenonderhoud

De periode rond Allerheiligen brengt ook op de dienst burgerzaken/begraafplaatsen veel extra drukte met zich mee. Nabestaanden komen langs aan het loket met vragen over de hernieuwing van concessies, verwaarlozing van graven, het in bruikleen nemen van bestaande graven, etc. Daarnaast worden ook de groendienst extra bevraagd over het hoe en op welke wijze onderhouden van graven.

Ook onze redactie kreeg afgelopen periode heel wat vragen binnen over deze onderwerpen, vandaar dat we de communicatie naar de burger over do’s en don’ts op de begraafplaats rond Allerheiligen even in de kijker zetten.

Nu de meeste gemeenten inzetten op de vergroening van de wandelpaden en de open ruimtes op hun begraafplaatsen, moet vermeden worden dat tijdens de periode van Allerheiligen, deze graspaden, waar veel tijd en geld in gestoken wordt, beschadigd worden door de ‘putten’ die ontstaan nadat de nabestaanden bloempotten hebben ingegraven in de grond.

Deze putten zorgen voor heel wat overlast tijdens het groenonderhoud. Onderhoudsmachines rijden zich daarop vast, daarnaast groeit er in deze putten extra onkruid (terwijl het gebruik van pesticiden moet vermeden worden) en maken ze het gras kapot wat weer extra mankracht en onderhoud betekent.

Belangrijk hierbij is een goede informatiecampagne op te zetten met als doel de bezoekers van de begraafplaatsen goed te informeren. Enkele tips!

Veel gemeenten bieden daarom creatieve oplossingen aan voor dit probleem. Sommigen bieden bloempothouders aan, anderen dan weer pinnen om de chrysanten of andere bloemen netjes op hun plaats te houden, zonder dat er putten gegraven moeten worden. Op die manier kunnen de bloempotten niet omwaaien noch omvallen.

  • Plaats informatieborden op de begraafplaats (cfr. foto links)
    Communiceer met de burger via de infokrant of website.
  • Communiceer via het regionieuws en de krant. Vb. Geen gat graven, aub. Leen liever een bloempothouder uit | Leuven | hln.be en Stad deelt bloempotpinnen uit | Lokeren | hln.be
  • Publiceer in oktober een artikel via de geëigende kanalen over het juiste onderhoud van een graf en de correcte wijze om een bloempot te plaatsen voor het graf. Veel interessante en nuttige tips vinden jullie in deze interessante brochure van monumentenwacht.
  • Geef de burger mee dat het belangrijk is om graftekens bij voorkeur ‘schoon te maken’ in vorstvrije periodes, met een zachte borstel (een niet te harde kokosborstel) en zuiver water. Ze gebruiken hiervoor het beste een milde zeep, zoals biologische groene zeep zonder loog of babyshampoo. Het is niet nodig om patina op brons of steen te verwijderen. Schoonmaken betekent niet dat het grafteken er als nieuw moet uitzien, wel dat chemisch actief vuil zo snel mogelijk weggenomen wordt. Vooral uitwerpselen van vogels kunnen agressieve stoffen bevatten die invreten op de materialen. Bijtende reinigingsproducten (zoals zoutzuur, soda, ammoniak, bleekwater en onkruidbestrijders) moeten ten allen tijde vermeden worden. Ze kunnen chemische reacties veroorzaken wat het verval van een graf kan versnellen.

Deze tips zullen er ook voor zorgen dat er op lange termijn minder schade aan graven zal optreden (minder barsten door juiste onderhoud).

Vanden Broele organiseert op 25 november, samen met experte Martine Verbeek, een live webinar over Concessies. Schrijf u hier in. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...