OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vertraagd theoretisch examen of via tolk

Wanneer een burger een theoretisch examen voor het behalen van een rijbewijs wil afleggen maar het Nederlands niet voldoende machtig is kan er beroep gedaan worden op een tolk; of wanneer de kandidaat beschikt over het juiste attest kan hij deelnemen aan een 'vertraagd' theoretisch examen.

Theoretisch examen met tolk

Vanaf 1 januari 2023 is er de mogelijkheid om theoretische examens voor elke rijbewijscategorie, alsook de risicoperceptietest, af te leggen met een audiovertaling. Er zijn geen live sessies meer met tolken, het examen gebeurt via de computer met een vertaalsysteem waarbij de vragen eerst worden voorgelezen in het Nederlands en daarna in de taal van uw keuze (Frans, Duits of Engels).

Het theoretisch examen kan afgenomen worden in een examencentra naar keuze, via een online afspraak. Wanneer de kandidaat zich aanmeldt in het examencentrum is het belangrijk onmiddellijk te vermelden dat u het examen wenst af te leggen met audiovertaling in één van de 3 talen.

De kandidaat betaalt het basistarief voor het desbetreffende examen + 40 € toeslag voor de audiovertaling.

Voor het mondeling examen van een rijbewijs categorie C of D en/of een bewijs van vakbekwaamheid alsook alle praktijkexamens kan de kandidaat bijgestaan worden door een beëdigd tolk voor de talen Frans, Duits of Engels. De kandidaat kan de tolk zelf kiezen en vergoeden, maar deze tolk moet in het examencentrum steeds kunnen bewijzen een beëdigd tolk te zijn.

Doven of slechthorenden kunnen hun examen afleggen met een beëdigd doventolk. Het examencentrum kiest en vergoedt deze tolk, of de kandidaat kan gebruik maken van tolkuren. In dat geval zal het centraal tolkbureau (Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven) een beëdigd vertaler aanstellen en vergoeden.

Vertraagd theoretisch examen

De wetgeving laat bovendien ook toe dat bepaalde kandidaten meer tijd krijgen om hun theoretisch examen af te leggen. De vragen worden voorgelezen door een examinator en de kandidaat krijgt meer tijd om te antwoorden.

Om in aanmerking te komen voor het vertraagd examen is een getuigschrift of attest nodig van één van volgende instanties:

  • CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding)
  • Centrum voor beroepsoriëntering
  • Instituut voor buitengewoon onderwijs
  • Centrum voor observatie of begeleiding
  • OCMW

Ook wie 5 keer niet slaagde voor het theoretisch examen kan het vertraagde examen aanvragen. In dat geval is geen getuigschrift of attest nodig.

Voor het vertraagd examen betaalt de kandidaat hetzelfde bedrag als voor een gewoon theoretisch examen, zonder toeslag.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...