OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Verkiezingen 2024: wetsontwerpen en ons ondersteunend aanbod

Deze week werden in de parlementaire commissie voor Grondwet en Institutionele Vernieuwing de wetsontwerpen met wijzigingen aan de kieswetgeving besproken.

Na evaluatie van de verkiezingen in 2019 liggen nu een aantal voorstellen van wijzigingen op tafel, die tot doel hebben het kiesproces voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen te vereenvoudigen, te verbeteren en mogelijk te digitaliseren.

Enkele in het oog springende aanpassingen of nieuwigheden

De benaming stemopnemingsbureau wordt vervangen door het duidelijkere telbureau.

De aanstelling van een gemeentelijke coördinator. Deze persoon is lid van het gemeentebestuur, is het contactpunt voor de centrale administratie, de kiesbureaus en de burgers, en fungeert als spilfiguur binnen de gemeente voor de organisatie van de verkiezingen. Deze functie werd in het leven geroepen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, en wordt nu ook gecreëerd voor de organisatie van de federale verkiezingen.

De kiezerslijst zal door de FOD Binnenlandse Zaken aan de gemeenten worden bezorgd. De FOD zal hiervoor toegang tot het Rijksregister en de bevolkingsregisters krijgen.

Het geslacht verdwijnt van de oproepingsbrieven en de kiezerslijsten.

De volmachtprocedure wordt aangepast. De reden voor het geven van de volmacht komt op het formulier.

De categorieën van personen die kunnen opgeroepen worden als voorzitter van een stem- of telbureau of bijzitter en plaatsvervangende bijzitter van een telbureau worden uitgebreid (makelaar, architect, accountant, landmeter-expert, apotheker en bedrijfsrevisor). De beroepsorganisaties zullen moeten doorgeven wie bij hen aangesloten is.

Onze redactie volgt dit verder op en publiceert later de definitieve wetswijzigingen op OranjeConnect.

Schrijf u in voor onze opleidingen en nieuwsbrief verkiezingen

En uiteraard moet u de wetswijzigingen niet op eigen houtje doorkauwen en trachten te implementeren in de werking. Traditiegetrouw kunt u op Vanden Broele rekenen voor ondersteuning en begeleiding bij de organisatie van de verkiezingen. Zo organiseren we onder meer een volledige opleidingscyclus zodat we u en uw collega's maximaal kunnen voorbereiden. De opleidingen worden gespreid over dit en volgend jaar. 

We lanceren ook een nieuwsbrief specifiek met verkiezingsnieuws. 

Alle informatie rond de opleidingen en de nieuwsbrief kan u terugvinden op onze website

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...