OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Gebundeld: enkele interessante vragen over lijkbezorging en begraafplaatsen

Onze experten beantwoordden de afgelopen maanden opnieuw heel wat interessante vragen. We lijsten er hieronder enkele voor u op.

Grafrust en ontgraving

  • Kan er al een toelating tot ontgraving worden goedgekeurd voor in de toekomst? Lees hier of dit mogelijk is.
  • Is het toegelaten om in een graf, niet-geconcedeerde grond, meerdere personen te begraven? Wat met de grafrust? Het antwoord vindt u hier.
  • Wat is grafrust en werd dit wel of niet afgeschaft? Lees hier wat grafrust is.

Concessies

  • Het oudere gedeelte van onze begraafplaats wordt binnenkort ontruimd. Op de vrijgekomen grond zou de aangestelde architecte her en der een boom, een bank en/of een monument willen plaatsen. Kan dat? Lees hier het antwoord.
  • Mag de bijzetting van een ashouder uitgevoerd worden? Lees hier het antwoord.
  • Welk concessiesysteem kiezen? De keuze tussen een concessie per persoon of per perceel leest u hier.

Peterschap

  • Een oude concessie wordt niet meer verlengd. Onze gemeente kiest ervoor om grafzerken in peterschap te laten nemen. Indien het gemeentebestuur in een reglement zet dat een eventuele peter of meter kan bijbegraven worden in het graf waar ze peter/meter van zijn. Dienen de stoffelijke resten van de oorspronkelijke persoon dan eerst verwijderd te worden? U vindt het antwoord hier.
  • In ons reglement is er niets vermeld rond peterschap. Is dit nodig om het peterschap over dit graf toe te kennen? Lees hier welke bepalingen u kan opnemen.

Natuurbegraafplaatsen

  • Wat zijn natuurbegraafplaatsen? Welke soorten begraafplekken zijn er? En welke toestemming is nodig voor de oprichting ervan? Ontdek hier wat een natuurbegraafplaats is.
  • Zijn concessies of retributies mogelijk bij het begraven van een asurne of het uitstrooien van as op een zogenaamde natuurbegraafplaats? Lees hier of dat mogelijk is.

Op OranjeConnect kan u onder de rubriek 'Burgerlijke stand> Lijkbezorging en begraafplaatsen', of via het inhoudstype 'Veelgestelde vragen' nog meer veelgestelde vragen terugvinden.

Meer informatie over de werking van onze online helpdesk kan u hier terugvinden.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...