OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Afleveren tijdelijke F- kaart bij aanvragen duurzaam verblijf als niet EU begunstigde van gezinshereniging

Omwille van enkele onduidelijkheden in de wetgeving met betrekking tot het afleveren van een tijdelijke F-kaart in het kader van een aanvraag duurzaam verblijf als niet EU begunstigde van gezinshereniging (bijlage 22), werd er recent een communicatie verstuurd vanuit DVZ.

DVZ bevestigt dat bij het vervallen van de F-kaart voor er een beslissing werd genomen over het duurzaam verblijf, er in principe een bijlage 15 dient afgeleverd te worden om de resterende termijn te overbruggen. Als betrokkene er echter op staat om terug een F-kaart aan te vragen, kan dit niet geweigerd worden. In de praktijk werd er vaak een tijdelijke F-kaart afgeleverd van 6 maanden of 1 jaar, zodat de burger bij het vervallen van deze tijdelijke kaart, zich zou melden om de F+-kaart aan te vragen. Deze werkwijze blijkt volgens de studiedienst van DVZ echter niet correct te zijn. Ze geven dan ook de instructie aan de gemeenten om de nieuwe F-kaart opnieuw voor 5 jaar geldig te maken en de burger te sensibiliseren zich na de termijn van 5 maanden waarin de beslissing over het duurzaam verblijf moet vallen, opnieuw te melden bij de gemeente voor het aanvragen van de F+-kaart. Pas bij aanvraag van de F+-kaart mag de burger overgeschreven worden naar het bevolkingsregister.
In de praktijk zullen heel wat burgers wachten tot de hernieuwde F-kaart bijna vervallen is om zich opnieuw aan te bieden bij de gemeente. Zij zullen pas op dat moment ingeschreven worden in het bevolkingsregister.

Graag willen we er nog op wijzen dat de 5 jaar wettelijk verblijf (voorwaarde voor aanvraag duurzaam verblijf) begint te lopen vanaf de datum dat de procedure werd opgestart (bijlage 19ter bij opstart in Belgiƫ of bijlage 15 bij visum D). Het is dan ook aan te raden de burger uit te nodigen 6 maanden voor het vervallen van de eerste F-kaart om de bijlage 22 in te dienen. Op die manier zal er meestal al een beslissing zijn met betrekking tot het duurzaam verblijf wanneer de F-kaart vernieuwd moet worden en kan er meteen een F+-kaart aangevraagd worden.

Vanden Broele organiseert een tweedaagse basisopleiding vreemdelingen in Kortrijk op 21 & 28 september 2023. Schrijf u snel in via deze link.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...