OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

De eID en door een rechterlijke beslissing beschermde personen: enkele verduidelijkingen

Wat moet u doen wanneer een vrederechter een persoon onbekwaam verklaart om een identiteitskaart aan te vragen en/of te ondertekenen of authenticeren met de elektronische kaart? Een nieuwe omzendbrief van de FOD Binnenlandse Zaken legt het uit.

Artikel 492/1 van het Oud Burgerlijk Wetboek stelt dat de vrederechter die een rechterlijke beschermingsmaatregel met betrekking tot de persoon beveelt, de handelingen bepaalt waarvoor de beschermde persoon onbekwaam is, met inachtneming van de persoonlijke omstandigheden en zijn gezondheidstoestand. Hij somt deze handelingen uitdrukkelijk op in zijn beschikking. Bij gebrek aan vermelding in de beschikking blijft de beschermde persoon bekwaam voor alle handelingen in verband met zijn persoon.

Als betrokkene onbekwaam wordt verklaard om te ondertekenen of zich te authenticeren met de elektronische identiteitskaart:

• moeten de certificaten van de identiteitskaart van de beschermde persoon worden ingetrokken
• moet er in geval van verlies, diefstal of vernietiging van de identiteitskaart aan de beschermde persoon een vervangingsattest (bijlage 12) worden uitgereikt (indien die persoon onbekwaam is om zich te verplaatsen, zal bijlage 12 uitgereikt worden aan de bewindvoerder mits voorlegging van het vonnis en een recente en gelijkende foto van de beschermde persoon), die gebruikt kan worden in de periode waarin een nieuwe identiteitskaart aangemaakt wordt.

Als betrokkene onbekwaam wordt verklaard om een elektronische identiteitskaart aan te vragen:

• moet de identiteitskaart van de beschermde persoon aangevraagd worden door zijn bewindvoerder op vertoon van de beschikking van de vrederechter en een recente en gelijkende foto van de beschermde persoon. Indien de beschermde persoon een vrijstelling wenst van de plicht om een handtekening te zetten of vingerafdrukken te registreren, moet de onmogelijkheid gestaafd worden met een recent medisch attest
• indien de beschermde persoon zich niet kan verplaatsen, moet de beambte zich op verzoek van de bewindvoerder begeven naar het adres van de hoofdverblijfplaats van de beschermde persoon of naar het adres van de instelling waar hij verblijft.

Wist u dat de beambte in versie 1.2.0 van Belpic 2.0 een melding ontvangt wanneer het dossier van de betrokkene in het Rijksregister een actief IT 111 (beschermde persoon) en/of een actief IT 113 (bewindvoerder) bevat?

Meer details vindt u in de omzendbrief op OranjeConnect.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...