OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

De Panne is Troosthoofdstad23

Vlaamse troostorganisatie Reveil 

Reveil is een non-profitproject dat mensen dichter bij elkaar brengt op Allerheiligen, hun missie is de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen. Dit jaar organiseren ze ingetogen concerten op 1 november op meer dan 100 begraafplaatsen met lokale muziek, poëzie, dans en verhalen. Van die 100 deelnemende gemeenten is er elk jaar één 'Troosthoofdstad'. 

Een zee van troost

De Vlaamse troostorganisatie Reveil koos dit jaar de gemeente De Panne als Troosthoofdstad. Hiermee wil de organisatie rouw bespreekbaar maken en staat De Panne de hele maand oktober in het teken van troost, verbinding en warmte. Zo mogen ze op 1 november de slotceremonie organiseren. Deze slotceremonie bestaat uit Vlaanderens mooiste muzikanten en dichters, met Lieve Blancquaert als presentatrice, en is live te volgen op VRT Max en Radio 2.

Volgens de oprichter van Reveil is het zeker niet de bedoeling om verdriet en mistroostigheid te laten regeren in De Panne. Het moet een positief verhaal worden, waarbij een warm deken over de gemeente getrokken wordt met een veerkrachtige insteek. 

Strand verlicht

Op 28 oktober wordt de volledige kustlijn van De Panne verlicht door enkele duizenden kaarsjes op het strand te plaatsen maar daarop namen van dierbare overledenen. Of 17 dagen lang een 's-mis-je' naar een overleden dierbare geprojecteerd zien op de gevel van het gemeentehuis, of op 21 oktober drijvende kaarsjes op het water laten tijdens de Grote Oversteek. Dat zijn enkele voorbeelden van troostacties die plaatsvinden tijdens de maand oktober.

Alle informatie over de slotceremonie, inclusief troostacties en -producties, kan u terugvinden op de website van De Panne

En uw gemeente of stad?

Neemt uw gemeente of stad ook deel aan dit initiatief of organiseren jullie iets met Allerheiligen op de begraafplaats? Laat het mij weten via mail (tina.haezebrouck@vandenbroele.be) en dan zet ik het graag mee in de kijker. 

Registreer voor de toekomst alvast uw gemeente of stad op Reveil en word samen met De Panne een warme, troostende gemeente.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...