OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Herkent u een vals of vervalst identiteitsdocument?

"Roemeense identiteitskaarten is iets wat bij onze dienst een dagelijkse bezigheid is. 

Er zijn veel valse identiteitskaarten in omloop. Dit komt vooral omdat de originele kaarten van zeer slechte makelij zijn en hierdoor makkelijk te reproduceren zijn.

In deze opleiding zal u leren om de valse Roemeense identiteitskaarten te herkennen. Meestal zijn het Moldaviërs of Oekraïners die gebruik maken van deze valse Roemeense identiteitsdocumenten. Alhoewel die laatste categorie sterk is afgenomen doordat ze een speciaal statuut verkregen hebben. 

We stoppen uiteraard niet bij de Roemeense identiteitskaarten maar gaan verder en we reiken jullie de tools aan om alle documenten die bij jullie aan het loket passeren na te kijken.

Of dit nu een Chinees paspoort, een Franse identiteitskaart of een Moldavisch rijbewijs betreft. We gaan alles bekijken doorheen de dag en op het einde van de opleiding zullen jullie veel beter in staat zijn om de valse identiteitsdocumenten te herkennen door de aangereikte tools toe te passen en eventuele hulpmiddelen te gebruiken. Jullie gaan zien dat er niet veel meer nodig is dan gezond verstand, de aangereikte kennis en eventueel een vergrootglas om het merendeel van de valse documenten te herkennen. De bedoeling is zeker niet om jullie paranoïde te maken en te laten denken dat alle documenten vals zijn maar om jullie vertrouwd te maken bij de controle van een document en zo een volledig deftig nazicht te laten doen van de voorgelegde identiteitsdocumenten.

Ik kijk er naar uit om met jullie samen te werken."

Rechercheur PEETERS Brecht

Is dit een vals identiteitsbewijs of niet? 

Bron: Prado

Bron: Prado (Openbaar onlineregister van authentieke reis- en identiteitsodcumenten)

Tip! Lees in dit document hoe u correct valse documenten bezorgt aan de bevoegde dienst.

Kent u Brecht Peeters? Hij is rechercheur bij de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Valsheden (CDBV) bij de federale politie. Voor de diensten burgerzaken organiseert hij jaarlijks de opleiding 'Documentenfraude detecteren'.

Is uw interesse gewekt om samen met Brecht valse documenten te ontdekken tijdens zijn opleiding, schrijf u dan snel in op 1 van de 2 sessies: 8 februari 2024 in Gent of 22 februari 2024 in Leuven.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...