OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Beleidsnota asiel & migratie

In 2024 dienden 39.615 personen een aanvraag in voor internationale bescherming bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

De regering en de minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt, zo lezen we in de beleidsnota asiel & migratie, willen wetgevende aanpassingen doorvoeren om het Belgisch migratiesysteem minder aantrekkelijk te maken. Ze zetten met deze beleidsnota in op een pakket crisismaatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. Legale migratie blijft behouden als het gecontoleerd gebeurt en mensen aantrekt die hier ingeschakeld worden in het economische en maatschappelijke weefsel. Op die manier kan migratie een positief verhaal zijn, lezen we in de 20 bladzijden tellende nota.
2025 wordt gezien als het kanteljaar voor wetgevende aanpassingen op vlak van asiel & migratie. 

In dit nieuwsbericht belichten we de items uit de beleidsnota met impact voor de dienst andere nationaliteiten binnen de gemeente.  

Gezinshereniging

Gezinshereniging is één van de belangrijkste migratiekanalen naar België. Om dit af te remmen, worden de voorwaarden verstrengd:

  • De gezinshereniging voor internationaal beschermden wordt ingeperkt. Er gelden strengere voorwaarden.
  • De voorwaardenvrije periode (grace period) voor erkende vluchtelingen waarin men vrijgesteld is van de voorwaarden van toereikende, stabiele en regelmatige bestaansmiddelen alsook een ziektekostenverzekering en behoorlijke huisvesting, wordt teruggebracht naar  6 maanden.
  • Voor subsidiair beschermden wordt het recht op gezinshereniging ingeperkt:
    • Gezinsvorming wordt niet langer mogelijk
    • Geen voorwaardenvrije periode
    • Een wachttermijn van 2 jaar vanaf het ogenblik van de toekenning van de beschermingsstatus, behalve voor de minderjarige niet-begeleide kinderen van de subsidiair beschermde (voorwaardenvrije periode van 6 maanden)
  • Voor andere derdelanders met verblijfsrecht:
    • Wachttermijnen worden verlengd: 2 jaar voor nieuwe gezinsvorming, 1 jaar voor de hereniging van een bestaande gezinscel
    • Personen met medische/humanitaire regularisatie hebben altijd 2 jaar wachttijd
    • Geen wachttijd voor erkende vluchtelingen en hooggeschoolde studie- en arbeidsmigranten
  • Men mag niet ten laste vallen van het Belgisch sociale bijstandsstelsel. Daarom wordt het  vereiste referentie-inkomen verhoogd naar 110% van het gewaarborgd minimum maandinkomen, met een extra 10% per bijkomend gezinslid.
  • De werkloosheidsuitkering wordt alleen meegeteld als er bewijzen zijn dat men actief werk zoekt. Zoniet, moet de gezinshereniger zelf in het levensonderhoud van het gezin kunnen voorzien.  
  • Ter voorkoming van gedwongen huwelijken is er een minimale leeftijd van 21 jaar voor beide partners bij gezinshereniging.

→ Deze maatregelen maken het voor burgers moeilijker en minder aantrekkelijk om via gezinshereniging naar België te komen.

Andere items

  • het beperken van de instroom: uitbreiding Dublin-centra, zero-tolerantie voor asielfraude en illegale terugkeer, uitbreiding gesloten centra en de uitbreiding van de pool van escorteurs
  • de focus op criminelen en overlastplegers in onwettig verblijf: focus op gedetineerden zonder recht op verblijf, verhoging aantal terugkeercoaches in de gevangenis, high-trouble-werking, ...
  • de  hervorming van de opvang: geen onbeperkte uitbreiding van opvangplaatsen met uitzondering voor de opvang van kwetsbare groepen, focus op snellere uitstroom, meer digitale uitwisseling tussen de diensten, werken mag na 4 maanden opvang, inzetten op vrijwillige terugkeer, ...
  • Europese en internationale samenwerking: implementatie van het Europees Migratiepact, herziening terugkeerrichtlijn, betere samenwerking met landen van herkomst en een start van de onderhandelingen 'Talent pool'
  • Legale migratie met focus op integratie: snellere en digitale procedure voor arbeidsmigratie met meer aandacht voor studiemigratie, het au-pairstatuut en andere integratieverplichtingen
  • Kwetsbare profielen: een aparte dienst voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en het voorzien van gespecialiseerde opvang voor slachtoffers van mensenhandel
  • Digitalisering: de verdere uitrol van E-migration, Laurentide, E-dossier en Match-it. Verder ontwikkelt het CGVS een volledig elektronisch dossier tegen eind 2025 en ook het volledige visumdossier wordt gedigitaliseerd met bovendien een geïntegreerde workflow met Buitenlandse Zaken voor de visumaanvragen kort verblijf. 
  • In 2025 komt er bovendien een nieuw digitale portaalomgeving voor de gemeenten, waar een beveiligde omgeving in gebruik zal worden genomen voor communicatie. De gemeenten zullen via dit platform de documenten in het kader van verblijfsaanvragen op een veilige wijze kunnen uitwisselen met de DVZ. Op die manier wordt komaf gemaakt met de reeds jarenlange problemen, en automatiseren ze een groot stuk van de interacties, aangezien deze uitwisseling aan de beide zijden kan worden geïntegreerd in de bestaande digitale workflows. Hierdoor zullen verblijfsaanvragen sneller en efficiënter afgehandeld kunnen worden.
  • Harmonisatie en FOD Migratie: in 2025 wordt verder gewerkt aan de realisatie van de FOD Migratie. 

Eens deze beleidsnota in wetgeving wordt gegoten, volgt de redactie van OranjeConnect dit nauwgezet op en volgt er meer nieuws.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...