OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Volwassenen en kinderen moeten vingerafdrukken afstaan voor de identiteitskaart

Dat ook kinderen vanaf 12 jaar vingerafdrukken moeten afstaan voor de chip op hun identiteitskaart is vastgelegd in het KB dat verscheen op 20 december 2019. Verder bevat dit KB alle praktische aspecten rond het afnemen van de vingerafdrukken op de identiteitskaart.

De belangrijkste punten op een rij:

  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen worden vrijgesteld in het afgeven van vingerafdrukken
    Enkel voor de aanmaak van een identiteitskaart die uitgereikt kan worden vanaf de leeftijd van 12 jaar, mogen de vingerafdrukken afgenomen worden van een minderjarige jonger dan 12 jaar. De Kids-ID zal dus geen vingerafdrukken bevatten.
  • Kinderen jonger dan 6 jaar zijn vrijgesteld om vingerafdrukken te laten nemen.
  • Personen voor wie het fysiek onmogelijk is om vingerafdrukken te nemen worden vrijgesteld, dat omwille van een fysieke handicap, een ziekte of lichamelijke bijzonderheid. Hiervoor moet als bewijs een medisch attest worden voorgelegd.
  • Wanneer er tijdelijk van geen enkele vinger een afdruk kan worden gemaakt om fysieke reden, wordt een identiteitskaart of een vreemdelingenkaart zonder vingerafdrukken afgegeven met een geldigheidsduur van 12 maanden. De klaarblijkelijke aard van deze onmogelijkheid wordt beoordeeld door het gemeentebestuur. In geval van twijfel moet een medisch attest van minder dan één maand oud worden voorgelegd. Dit medisch attest moet door het gemeentebestuur worden bewaard tot de datum van annulering van de kaart. Daarna moet het attest vernietigd worden.
  • Wanneer er geen vingerafdrukken kunnen worden genomen van de wijsvinger of van één ervan, omdat zij niet goed genoeg zijn of wegens een handicap of een ziekte, er vingerafdrukken worden genomen van een andere vinger volgende rangorde: 1) wijsvinger, 2) middelvinger, 3) ringvinger, 4) pink, 5) duim. Wanneer, in voorkomend geval, de vingerafdrukken van een enkele vinger onder de voornoemde vinger kunnen worden genomen, wordt een identiteitskaart of vreemdelingenkaart met enkel die vingerafdrukken uitgereikt. In elk geval, zal er per hand hoogstens één vingerafdruk geregistreerd worden.
  • Wanneer iemand in de onmogelijkheid is om zich te verplaatsen (bv. gevangenen), zal de gemeente gebruik maken van een mobiele toepassing.

Verder bevat artikel 7 van het KB de procedure voor de aangifte van verlies, diefstal of vernietiging van een vreemdelingenkaart of identiteitskaart. Deze bepaling treedt pas op een onbepaalde datum in werking. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...