OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

‘Dossier huwelijk’ exclusief beschikbaar in OranjeConnect > Burgerlijke stand

Een huwelijksvoltrekking is altijd een blijde gebeurtenis, maar zorgt bij het koppel vaak voor gezonde spanning. Als beambte burgerlijke stand bereidt u het huwelijksdossier liefst zónder stress voor. Auteur Nele Lievens werkte een volledig dossier uit om een antwoord te bieden op alle mogelijke vragen die kunnen rijzen bij de huwelijksvoltrekking.

Kan een persoon die illegaal in het land verblijft huwen? Wat zijn de voorwaarden om in het huwelijk te treden? Is onze gemeente wel bevoegd om het huwelijk te voltrekken? Welke documenten moeten voorgelegd worden? Wat als deze niet volledig zijn of er twijfel is over de echtheid of geldigheid ervan? Hoe maak je de huwelijksaangifte op? Wat als maar één van de huwelijkskandidaten de aangifte doet? Wat zijn indicaties van een schijnhuwelijk en hoe moet je dan verder handelen? Wat als er een tolk bij de plechtigheid aanwezig is, moet je hem of haar dan nog een eed laten afleggen? In bepaalde gevallen kan na huwelijk de naam wijzigen, hoe stel je een naamsverklaring na huwelijk op? Eén van de huwelijkskandidaten verblijft in de gevangenis of in het ziekenhuis, kan daar dan een huwelijk plaatsvinden?

Daarnaast kan u ook de relevante wetgeving terugvinden en zijn er per onderdeel handige voorbeeldbrieven en modellen voorzien.

Dit dossier wordt enkel online gepubliceerd op OranjeConnect > Burgerlijke stand. Nog geen abonnee, maar wel nieuwsgierig hoe deze module de dagelijkse werking aan uw loket kan optimaliseren? Neem dan snel een kijkje op onze website.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...