OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Rijbewijzen: tijdelijke maatregelen COVID-19

Koninklijk besluit 28 augustus 2020 (B.S. 7.9.2020)

Dit KB brengt enkele wijzigingen met zich mee m.b.t. het voorlopig rijbewijs COVID-19. De voorlopige rijbewijzen, die hun geldigheid verloren na 15 maart 2020, blijven geldig tot en met 31 december 2020.

> Omwisselen van model voorlopig rijbewijs (M36 -> M18 of omgekeerd)
Ook hier is de verlenging tot 31 december 2020 van toepassing om deze aanvraag in te dienen, maar enkel voor voorlopige rijbewijzen waarvan de geldigheid verstreek na 15 maart 2020.
Deze aanvragen dienen nog steeds te verlopen via de helpdesk door te mailen naar incident.rijbewijs@mobilit.fgov.be met vermelding van NIS-code en alle noodzakelijke gegevens om het voorlopig rijbewijs correct op te maken.

> Aanvraag voorlopig rijbewijs omwille van verlies/diefstal of wijziging begeleider
Ook voor deze aanvragen waarvan de einddatum reeds verlopen is, is een tussenkomst van de helpdesk nodig. Voorlopige rijbewijzen waarvan de geldigheid verstreek vóór 16 maart 2020 kunnen niet meer hernieuwd worden.

> Aanvragen M12
De burger die houder is van een voorlopig rijbewijs (M18 of M36) waarvan de geldigheid verstreek na 15 maart 2020 kan pas vanaf 1 januari 2021 een voorlopig rijbewijs M12 bekomen. De 6 uur praktische lessen moeten ook na 31 december 2020 gevolgd zijn.

> Aanvragen voorlopig rijbewijs waarvan theoretisch examen al meer dan 3 jaar verstreken is
Opgelet: hier geldt nog wel de einddatum van 30 september 2020. Tot deze datum zijn aanvragen mogelijk voor theoretische examens afgelegd na 15 maart 2017 en vóór 1 oktober 2017.

Europese Verordening 2020/698
De Europese Unie heeft wegens COVID-19 eveneens maatregelen genomen over het rijbewijs en vakbekwaamheid, welke ook van toepassing zijn in België. Alle rijbewijzen waarvan de geldigheid verstrijkt na 31 januari 2020 en vóór 1 september 2020 worden automatisch verlengd voor 7 maanden vanaf hun einddatum en dit voor de gehele Europese Unie. Deze verlenging is automatisch, er moet geen hernieuwing van het document aangevraagd worden. 
Deze maatregel is eveneens van toepassing op:

  • Code 95 vermeld op het rijbewijs of op de kwalificatiekaarten, zowel voor groep C als groep D
  • De geldigheidsduur van de niet-permanente categorieën van groep 1 en decrijgeschiktheidsattesten van groep 2 (C + D categorieën)
  • De Europese rijbewijzen
  • Attesten van nascholing voor verlenging code 95 vakbekwaamheid. Zodra het attest ouder is dan 5 jaar geeft Mercurius een foutmelding en moet hiervoor een mail gestuurd worden naar certdriving@mobilit.fgov.be met als onderwerp ‘verlenging code 95 - COVID-19’ + vermelding rijksregisternummer van de aanvrager
  • Rijbewijs op proef in geval van voorlopig herstel na medische en/of psychologische herstelonderzoeken

Alle verlengingen gelden eveneens voor de administratieve einddatum van het desbetreffende rijbewijs. Alle rijbewijzen verstreken vóór 1 februari 2020 komen niet in aanmerking voor deze tijdelijke maatregelen en moet de burger zich in regel stellen alvorens hij mag rijden.

Hebt u hierover nog vragen als OranjeConnect abonnee? Stel uw vraag via ask@vdbconnect.be en het OranjeConnect Team zorgt voor een antwoord.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...