OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vreemdelingen - Verdere aanbevelingen n.a.v. de tweede fase in het afbouwplan van de Nationale Veiligheidsraad

Vanaf maandag 18 mei start de tweede fase in het afbouwplan van de Nationale Veiligheidsraad. Meer en meer activiteiten kunnen hernomen worden.

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden. Regels als:

  • Het beperken van contacten tussen mensen;
  • Het respecteren van veilige afstanden;
  • Goede hygiënische reflexen, ook wel "barrièregebaren" genoemd.

De gemeentelijke organisatie komt de gemeente toe. De gemeente bepaalt zelf haar openingsuren, of er gewerkt wordt op afspraak, welke maatregelen toegepast worden om de fysieke afstand te behouden, … Enkel de gemeente kan de nodige maatregelen te treffen ten aanzien van de medewerkers: telewerk, beschermende maatregelen, …

Ook in de afbouwfase(s) moet de voorkeur gegeven worden aan alternatieve manieren om het aantal verplaatsingen te beperken. Desalniettemin kan de loketwerking weer opgestart (of verder uitgebreid) worden voor zover de bovenstaande regels gerespecteerd kunnen worden.

De DVZ raadt verder aan om de afgifte en verlengingen van de verblijfsdocumenten (attesten van immatriculatrie, elektronische vreemdelingenkaarten,…) als prioritair te beschouwen. Het indienen van nieuwe verblijfsaanvragen of aanvragen tot verlenging van het verblijf kunnen al zeker tot 15 juni 2020 via digitale weg gebeuren.

Ook wat het kort verblijf betreft, blijven de huidige aanbevelingen gelden.

Wij willen nog preciseren dat de verlengingen van de Attesten van Immatriculatie die tot nu toe enkel in IT 195 werden geregistreerd ook effectief op de kaart dienen aangebracht te worden wanneer betrokkene zich opnieuw kan aanbieden aan het loket. Dit met oog op coherente info in het rijksregister (IT 195) en op de kartonnen kaart, zodat betrokkene geen problemen zou krijgen bij eventuele administratieve controles.

 

Bron: GemCom 15/05/2020

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...