OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Elektronische identiteitskaarten: nieuwe onderrichtingen

De algemene onderrichtingen betreffende de elektronische identiteitskaarten zijn aangepast. De gecoördineerde versie van 1 september 2020 houdt rekening met de veralgemening van kaarten met vingerafdrukken en de nieuwe lay-out. Er werd hierover ook een nieuwe omzendbrief gepubliceerd op 14 september 2020.

De onderrichtingen geven antwoord op deze vragen:

Wat is het wettelijk kader voor de registratie van vingerafdrukken op de chip van de eID? Hoe lang worden de vingerafdrukken opgeslagen? Hoe vindt de registratie van de vingerafdrukken plaats? Wie is bevoegd om vingerafdrukken te lezen? Moeten er van minderjarigen vingerafdrukken worden genomen? Zijn sommige burgers vrijgesteld van het nemen van vingerafdrukken? Wat gebeurt er als de burger niet kan reizen?

Andere nieuwe kenmerken zijn het nieuwe ontwerp van de kaart, waardoor het namaken complexer wordt, de informatie op de kaarten wordt aangepast aan de internationale normen van de ICAO (Internationale Burgerluchtvaartorganisatie) en de integratie van een contactloze RFID-chip voor een beter gebruik en een betere beveiliging van de kaarten als reisdocument.

En een omzendbrief...

De omzendbrief van 14 september maakt de balans op van de veralgemening van de uitgifte van de e-ID met vingerafdrukken. De veralgemening van de uitreiking van de Belgische eID’s met vingerafdrukken zal rond zijn tegen eind 2020, laat IBZ weten.

Er wordt ook aan herinnerd dat de e-ID’s voor Belgen die momenteel in omloop zijn, pas worden vervangen aan het einde van hun geldigheidsduur of eerder in geval van een verklaring van verlies, diefstal of vernietiging van de kaart, of om enige andere reden, zoals een niet overeenstemmende foto of een naamsverandering.

De omzendbrief bespreekt ook andere recente wijzigingen in de identiteitskaarten, waaronder :

- de "lay-out" van de kaart: bepaalde vermeldingen op de e-ID voor Belgen worden verwijderd. Zo worden de handtekening van de gemeenteambtenaar en de geboortedatum van de burger weggelaten. De informatie m.b.t de geboorteplaats blijft wel elektronisch zichtbaar.

- het opnamemedium voor elektronisch leesbare gegevens: deze gegevens worden opgeslagen op twee elektronische chips, met name een "contactchip” en een RFID-chip - "Radiofrequentie-identificatie", en een tweedimensionale barcode. Die barcode bevat de volgende gegevens: RR, kaartnummer, vervaldatum van de kaart en de geboortedatum.

Verder werden de bijlagen van de onderrichtingen ook aangepast conform de nieuwe onderrichtingen. Deze kunnen geraadpleegd worden in het formulierenboek bevolking op OranjeConnect.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...