OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Niet-EU onderdanen – Verlenging verblijf studenten (art 58 Vw) – Niet-EU onderdanen – Verlenging verblijf studenten (art 58 Vw) – academiejaar 2020-2021

In een GemComnota van 24 september 2020* worden volgende zaken besproken m.b.t. niet-EU studenten:

Procedure verlenging 

Sinds 27 mei 2018 zijn de bepalingen m.b.t. de verlengingsaanvraag van studenten gewijzigd. De student dient de aanvraag om de verlenging van zijn verblijfsvergunning in te dienen max. 15 dagen voor het verstrijken van de verblijfsvergunning. Een aanvraag om een afspraak te bekomen wordt ook aanzien als het aanvragen van een verlenging van een verblijfsvergunning. Recente rechtspraak dwingt tot een bijsturing van de praktijk met betrekking tot de bijlage 29. In afwachting van een wijziging van het KB wordt volgende situaties vooropgesteld:

- De aanvraag tot verlenging wordt tijdig ingediend (voor vervallen kaart) + de aanvraag is volledig

- De aanvraag tot verlenging wordt tijdig ingediend (voor vervallen kaart) + de aanvraag is niet volledig

- De aanvraag tot verlenging wordt niet tijdig ingediend (na verval van de kaart) maar is volledig

- De aanvraag tot verlenging wordt niet tijdig aangevraagd en is niet volledig

Lees de details na in de nota.

Standaardformulier studievoortgang

Sinds het acadamiejaar 2020-2021 is het standaardformulier een verplicht voor te leggen document. 

Art. 103/2 van het KB stelt immers dat in bepaalde gevallen een bevel om het grondgebied kan afgegeven worden aan de vreemdeling die op basis van art. 58 van de Wet gemachtigd is om in België te verblijven in de hoedanigheid van een student die, rekening houdend met de resultaten, zijn studies op overdreven wijze verlengt. Om te kunnen oordelen of een studie op overdreven wijze verlengd wordt dient gekeken te worden naar het aantal credits dat een student al dan niet behaalde over het aantal studiejaren, deze info zal terug te vinden zijn op het standaardformulier

Mogelijk ambtshalve afgifte door de gemeente

Het KB van 23/04/2018 stelt dat de minister of zijn gemachtigde een bevel om het grondgebied kan nemen. De DVZ onderzoekt het dossier geval per geval, maar gezien de hoge werklast bij de DVZ en haar tekort aan middelen is het onnodig om ieder dossier voor te leggen. Indien de student voldoende credits heeft behaald, een nieuw inschrijvingsattest voorlegt en heeft bewezen dat hij/zij voldoende bestaansmiddelen heeft, dan verlengt de gemeente de verblijfsvergunning van de vreemde student tot 31/10 van het volgend kalenderjaar. Dit geldt ook voor beurzen die geldig zijn tot september. De omzendbrief van 1998, gewijzigd door de omzendbrief van 01/09/2005 en 21/09/2005 bepaalt 6 gevallen waarin het gemeentebestuur de DVZ moet raadplegen alvorens de verblijfstitel te verlengen of te vernieuwen:

1° vreemdelingen die ingeschreven zijn of die zich zal inschrijven in een onderwijsinstelling die noch georganiseerd, noch erkend, noch gesubsidieerd wordt door de overheid. 

2° Indien de vreemdeling ambtshalve geschrapt is uit de bevolkingsregisters.

3° Indien de vreemdeling financiële steun geniet van een OCMW. 

4° Indien er twijfels bestaan over de geldigheid van het attest van inschrijving of over enig ander document dat de hoedanigheid van student bewijst. 

5° Indien de student onvoldoende credits heeft verzamelt. 

6° Indien de student onvoldoende bestaansmiddelen heeft.

Covid maatregelen. De Federatie Wallonië –Brussel heeft enkele covid maatregelen uitgevaardigd voor het academiejaar 2019-2020. Lees deze in detail na in de nota.

 

*Aanpassing GemComnota op 31/10: Verduidelijking verlenging niet-EU student

Wanneer een verlengingsaanvraag door een niet-EU student laattijdig werd ingediend (na verval van de A-kaart) dan dient u voor academiejaar 2020-2021 geen bewijs van betaling van de bijdrage op te vragen voor het dossier naar DVZ wordt doorgezonden. Indien nodig zal de dienst LV Opvolging in hun instructie vermelden dat er een nieuwe bijdrage moet betaald worden.

De nota werd in die zin aangevuld, zie bijlage.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...