OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Natuurbegraafplekken in Vlaanderen

Een nieuwe trend binnen de uitvaartwereld is het natuurbegraven. Teruggeven aan de aarde. Zonder grafkist met een lijkwade, begraven worden midden in de natuur, in een bos of een open veld. Zonder graftekens en zerken. In Vlaanderen is het evenwel niet toegelaten om stoffelijke resten te begraven in de natuur. Een natuurbegraafplaats kan wel een optie zijn.

Natuurbegraafplekken zijn zones op natuurlocaties voor asverstrooiing of voor het begraven van biologisch afbreekbare urnen zonder herkenning- of herdenkingstekens. De urne komt in contact met het grondwater en geeft zo heel stil de as aan de aarde. Op een natuurlijk begraafplaats nemen de bomen en het spontane groen een dominante plaats in. Een natuurbegraafplaats is steeds toegankelijk.

Welke soorten begraafplekken zijn er?

Er zijn 3 verschillende begraafplaatsen mogelijk op het openbaar domein:

  • Op de bestaande begraafplaatsen kan een zone voorzien worden voor de begraving van ecologische urnen. Hiervoor is geen toestemming nodig van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).
  • Openbaar domein waar het gemeentebestuur begraving of verstrooiing toelaat. In Antwerpen bijvoorbeeld mag er op een bepaalde locatie in de Schelde as uitgestrooid worden. Hiervoor is geen toestemming nodig van het ANB, enkel van de gemeenteraad.
  • Openbaar domein dat aan een andere beheerder dan de gemeente waarop het gebied zich bevindt toebehoort. Hiervoor is er toestemming nodig van het ANB.

Deze laatste mogelijkheid (andere openbare eigenaren die toestemming krijgen van het ANB) bestaat dus naast de mogelijkheid van de gemeente om via een gemeenteraadsbeslissing bepaalde zones (openbaar domein) binnen de gemeente, maar buiten de begraafplaats, als natuurbegraafplaats in te richten. Zie artikel 24 van het Decreet lijkbezorging en begraafplaatsen.

Hoe creëer je zo’n natuurbegraafplek in je gemeente met toestemming van het ANB?

Dit licht het ANB toe in een handige, beknopte folder. Deze folder licht toe hoe je met hun toestemming stapsgewijs een natuurbegraafplek in je gemeente kan creëren.

Alles start met overleg en participatie. In stap 2 gebeurt de officiële aanvraag, in stap 3 ontvangt het ANB de aanvraag en in stap 4 volgt de goedkeuring van de natuurbegraafplaats.

Verder bevat de folder alle criteria waaraan een natuurbegraafplek moet voldoen. Zo moet er rekening gehouden worden met 4 soorten criteria: ecologische, ruimtelijke, wettelijke en inrichtende criteria.

Voorbeelden van bestaande natuurbegraafplekken in natuur- en bosgebieden zijn de natuurbegraafplek Isaekshoef te Rekem, domein Rondenbos te Beersel en Villa Markey te Zoersel.

In de praktijk: Ninove richt natuur- én dierenbegraafplaats in

In Vlaanderen zijn er al enkel gedenkbossen opgericht waar het mogelijk is om biologisch afbreekbare urnen te begraven. Voor zo’n gedenkbos is er dus geen toestemming nodig van het ANB omdat deze specifieke perken werden voorzien op de bestaande begraafplaats. Maar Ninove gaat nog een stap verder: zij richten een natuur- én dierenbegraafplaats in.  

De natuurbegraafplaats in Ninove is een park met graszone, bloemenweide, struiken, bomen en wandelpaden en ligt op een terrein dat grenst aan de bestaande begraafplaats. Het nieuwe “terrein” omvat de natuurbegraafplaats én dierenbegraafplaats, die worden gescheiden door een waterelement (spiegelvijver).
Er wordt geen speciale retributie vastgesteld voor dit soort begraving, er kan geen concessie voor genomen worden en geen gedenksteen/teken worden geplaatst. Aan de ingang van het natuurpark is er wel een zuil waar gedenkplaatjes met de namen kunnen aangebracht worden, wat 70 euro kost. De procedure is dezelfde als bij iedere andere soort begraving.

De dierenbegraafplaats is bestemd voor de begraving van kadavers van gezelschapsdieren. Er kan ook gekozen worden om de as van de dieren na de crematie te begraven of uit te strooien. De eigenaars van het gezelschapsdier moet gedomicilieerd zijn in Ninove en zijn verantwoordelijk voor de bewaring van het dier, alsook voor het transport naar de begraafplaats. De toelating tot begraving/uitstrooiing van dieren wordt afgeleverd door de dienst burgerlijke stand, via het daarvoor bestemde aanvraagformulier. De verantwoordelijke van de dierenbegraafplaats staat in voor de uitvoering van de begraving, die binnen de 2 werkdagen na aangifte van overlijden tussen 13 uur en 15 uur plaats heeft.
Een dier wordt begraven voor een periode van 10 jaar. Het plaatsen van een grafteken kan ook, mits goedkeuring van het CBS. De retributie bedraagt 50 euro voor het begraven van een dier, 40 euro voor het begraven van de as, en het uitstrooien van de as van het dier is gratis. Een naamplaatje kost 20 euro.

Meer info of vragen?

https://www.natuurenbos.be/natuurbegraafplekken

https://www.ninove.be/nieuws/dieren-natuurbegraafplaats

Vragen mogen gemaild worden naar ask@vdbconnect.be

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...