OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Vreemdelingen - Belangrijke info over de tenlastenemingen conform de bijlage 32

Indien u merkt dat de naam van een persoon die garant staat voor een student regelmatig op uw dienst terugkomt, dan kan er sprake zijn van fraude. De Dienst Vreemdelingenzaken roept in een GemCom bericht van 16 oktober op tot een goede samenwerking tussen de gemeenten om dergelijke gevallen op te sporen.

De laatste jaren wordt de Dienst Vreemdelingenzaken geconfronteerd met verschillende gevallen van garanten die meerdere tenlastenemingen ondertekenen voor verschillende studenten en voor eenzelfde academiejaar. Ook op sociale netwerken werden voorstellen teruggevonden tot  het ondertekenen van een tenlasteneming conform de bijlage 32 tegen betaling.

In het licht van dit fenomeen moet bijzondere aandacht worden besteed aan personen wiens naam regelmatig bij uw diensten voorkomt op bijlages 32. Een goede samenwerking met de gemeenten is noodzakelijk om dergelijke gevallen op te sporen, samen met de Dienst Toegang en Verblijf (Lang Verblijf niet EU) van de DVZ die opmerkzaam is voor deze verschillende tenlastenemingen.

We merken hierbij wel op dat een garant zich kan borgstellen voor verschillende studenten tegelijk, voor hetzelfde academiejaar, op voorwaarde dat hij of zij voldoende bestaansmiddelen kan aantonen.

De problematiek van de meervoudige tenlastenemingen wordt duidelijk wanneer de garant onvoldoende verdient om de financiële dekking voor het verblijf van meerdere studenten tegelijk, tijdens eenzelfde academiejaar te garanderen. Om dit te illustreren : er is een geval bekend van een garant die een bijlage 32 had ondertekend voor vijftig verschillende studenten in één academiejaar.

De DVZ wil oproepen tot een effectieve samenwerking met de gemeenten om dit fenomeen van meervoudige tenlastenemingen te bestrijden, want in sommige gevallen kan dit lijken op regelrechte handel in documenten en fraude met als doel de overheid te misleiden (merk op dat de DVZ systematisch het bevoegde parket verwittigt wanneer het geconfronteerd wordt met dergelijke gevallen). 

De DVZ nodigt daarom de bevoegde gemeentelijke diensten uit om de referenties van de twijfelgevallen naar het volgende e-mailadres te sturen: lv.opvolging@ibz.fgov.be.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...