OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuwe bijzonderheid bij de procedure 'bijlage 19' voor Unieburgers

Wanneer een Unieburger zich aanbiedt bij de gemeente om een aanvraag voor een verklaring van inschrijving (bijlage 19) in te dienen, wordt hij onmiddellijk ingeschreven in het wachtregister-EU, voor zover hij zijn EU nationaliteit bewijst. Daarna wordt een woonstcontrole opgestart door de politie.

Wanneer de uitgevoerde woonstcontrole controle negatief is, dient de Unieburger afgevoerd te worden uit het wachtregister wegens geen recht op inschrijving.

Opgelet: De afvoering wegens geen recht op inschrijving sluit de procedure niet af en loopt dus verder volgens de algemene regels.

DVZ laat in een nota van 11 december 2020 weten dat steeds artikel 51, § 1 van het KB van 8 oktober 1981 moet toegepast worden:

'Indien een burger van de Unie niet alle vereiste bewijsstukken overlegt binnen drie maanden na de indiening van zijn aanvraag voor een verklaring van inschrijving, weigert de burgemeester of zijn gemachtigde de aanvraag, zonder hem het bevel te geven om het grondgebied te verlaten, door middel van een document overeenkomstig het model van bijlage 20. In dit geval beschikt de burger van de Unie over een bijkomende termijn van een maand om de vereiste documenten over te leggen. Deze bijkomende termijn van een maand begint te lopen vanaf de kennisgeving van de in het eerste lid bedoelde bijlage 20'.

Meer details kan u nalezen in de GemComnota hieronder.

Bron: GemCom

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...