OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Europa verlengt de COVID-19 maatregelen voor rijbewijzen

De Europese Unie heeft in het kader van de aanhoudende maatregelen wegens COVID-19 beslist om de geldigheid van alle Europese rijbewijzen en kwalificatiekaarten te verlengen. Deze regelgeving is vastgesteld in Verordening EU 2021/267 van 16/02/2021.

De verlenging is van toepassing op:
- einddatum van het rijbewijs (vermeld onder rubriek 4b op voorzijde rijbewijs)
- einddatum categorieën C en D op basis van rijgeschiktheidsattest groep 2
- code 95 vakbekwaamheid
- kwalificatiekaarten vakbekwaamheid
- nascholingscursussen vernieuwing code 95.

Er moet geen hernieuwing van het rijbewijs gebeuren, deze verlenging geldt automatisch en de betrokken diensten zouden hiervan op de hoogte moeten zijn.
Onderstaand overzicht geeft weer welke verlenging er is toegekend, te rekenen vanaf de desbetreffende vervaldatum:

Wat de voorlopige rijbewijzen betreft blijft het KB van 13/12/2020 gelden. Dit houdt in dat voorlopige rijbewijzen waarvan de geldigheid verstreek ná 15 maart 2020 automatisch verlengd worden tot en met 30/09/2021. Er moet dus geen nieuw document aangevraagd worden.

Voorlopig rijbewijs M12 kan slechts aangevraagd worden indien de geldigheid van het voorlopig rijbewijs M36 of M18 verstreken was vóór 16 maart 2020, deze regel is ook van toepassing voor aflevering stage-attest (bijlage 4).

Omwisseling van model voorlopig rijbewijs (M18 – M36), wijziging van begeleider(s) of hernieuwing omwille van verlies/diefstal of beschadiging blijven wel mogelijk voor verlopen documenten. Er dient een betalende nieuwe aanvraag te gebeuren.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OranjeConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...