OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Gebundeld: enkele klantenvragen rond co-housing, de bevoegde ABS bij nationaliteitsverklaring, peter/meterschap van grafzerken, de F+kaart en DABS

De afgelopen maanden hebben onze experten heel wat besturen kunnen verder helpen met inhoudelijke vragen, vragen in concrete dossiers, een tweede opinie,…

Omdat leren van elkaar een interessante manier is om kennis op te bouwen: hieronder een greep uit de vragen die we mochten ontvangen.

Bevolking: co-housing

Co-housing is nog niet erkend door het Rijksregister. Daardoor moeten we aan het loket een inschrijving met één gezinshoofd en meerdere gezinsleden gebruiken. Dit kan voor die burgers dan wel problemen geven met uitkeringen, sociale zekerheid,… omdat zij dan als samenwonend worden beschouwd. Zijn er andere mogelijkheden om hiermee om te gaan?

Nationaliteit: bevoegde ambtenaar van de burgerlijke stand

Wie is bevoegd om de akte van nationaliteit op te maken in DABS na ontvangst van het in kracht van gewijsde gegane vonnis van de familierechtbank, waarin het negatieve advies ongegrond werd verklaard? Is dit de gemeente waar de nationaliteitsverklaring werd afgelegd of is dit – indien de kandidaat-Belg verhuisd is in de loop van de nationaliteitsprocedure – de ambtenaar van de burgerlijke stand van zijn nieuwe woonplaats (inschrijving in het Rijksregister)?

Lijkbezorging: peter/meterschap van grafzerken

Een oude concessie wordt niet meer verlengd. Onze gemeente kiest ervoor om grafzerken in peterschap te laten nemen. Indien het gemeentebestuur in een reglement zet dat een eventuele peter of meter kan bijbegraven worden in het graf waar ze peter/meter van zijn; dienen de stoffelijke resten van de oorspronkelijke persoon dan eerst verwijderd te worden?

Vreemdelingen: F+kaart

Een kind van een ouder met duurzaam verblijf (F+kaart) krijgt na zijn/haar 12de verjaardag eveneens een F+kaart. Vanaf welke datum schrijven we het kind in in het bevolkingsregister? De datum van de 12de verjaardag of de datum van de aanvraag van de F+kaart?

Burgerlijke stand: DABS

Hoe moeten buitenlandse namen verwerkt worden in DABS-aktes?

 

Meer informatie over de werking van onze online helpdesk kan u hier terugvinden.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...