OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Tijdelijke afwezigheid - basisopleiding bevolkingsreglementering

Wat is een tijdelijke afwezigheid?

Een tijdelijke afwezigheid is het feit van niet effectief te verblijven op de hoofdverblijfplaats tijdens een bepaalde periode, waarbij er voldoende belangen behouden worden die aantonen dat de re-integratie in de hoofdverblijfplaats op elk moment mogelijk is.

Noodzakelijke kenmerken van een tijdelijke afwezigheid

•     Beschikken over een hoofdverblijfplaats waarnaar op elk ogenblik teruggekeerd kan worden.
•     Beschikken over een hoofdverblijfplaats waarin men voldoende belangen behoudt: onbewoonde bemeubelde woning of woning met achtergebleven gezinsleden.
•     Afwezigheid is tijdelijk.

Duur en verlenging

•     Minimumperiode: 3 maanden.
•     Maximumperiode: 1 jaar en kan éénmaal verlengd worden, waardoor men uiteindelijk gedurende twee jaar afwezig kan zijn. Hier is wel een nieuwe aangifte voor nodig.
•     Uitzondering: de maximumperiode geldt niet in volgende gevallen:
- verblijf met therapeutische doeleinden en/of met oog op medische bijstand in België: verblijf in ziekenhuis, instelling, rust- en verzorgingstehuis;
- verblijf in strafinrichting of inrichting voor sociaal verweer;
- minderjarige geplaatst in instelling;
- militairen in het buitenland en hun gezinsleden;
- personeelsleden van federale politie voor een bepaalde opdracht in het buitenland en hun gezinsleden;
- dienstplichtigen onder de wapens en de gewetensbezwaarden;
- federale, gewestelijke en gemeenschapsambtenaren met een functie in een Belgische diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging en hun gezinsleden;
- opdracht in het buitenland in het kader van ontwikkelingssamenwerking en hun gezinsleden;
- personen van wie de verdwijning sinds minstens zes maanden gesignaleerd werd aan de lokale of federale politie;
- personen die, in het kader van hun beroep, een specifiek werk of een bepaalde opdracht uitvoeren in een andere gemeente van het Koninkrijk of in het buitenland en hun gezinsleden;
- studenten ouder dan 16 jaar die financieel nog ten laste zijn van hun ouders en ergens anders verblijven dan op de hoofdverblijfplaats van het gezin waartoe zij behoren.
  De maximumperiode is telkens de duur van het bepaald verblijf.

Werkwijze

Stap 1. De aanvrager vult het formulier voor de aangifte van een tijdelijke afwezigheid in.

Stap 2. De medewerker vraagt zijn tijdelijk adres, de reden van verblijf en de geplande einddatum.

Stap 3. Registratie van de tijdelijke afwezigheid in het I.T. 026. Schrijf het adres voluit en gebruik de juiste code van categorie van tijdelijke afwezigheid.

Bijzonder aandachtspunt

Indien er getwijfeld wordt aan de verklaring waarom een tijdelijke afwezigheid gevraagd wordt, moet een onderzoek ter plaatse gebeuren door bv. de wijkagent of moet aan de burger gevraagd worden extra bewijsstukken aan te leveren.
Controleer jaarlijks of de burgers met een code van tijdelijke afwezigheid nog voldoen aan de voorwaarden en vraag zo nodig bewijsstukken op.

Basisopleiding bevolkingsreglementering

Hebt u nood aan een opfrissing van de bevolkingsreglementering of bent u nieuw gestart op de dienst? Schrijf u dan vlug in voor onze basisopleiding die in het najaar gegeven wordt door onze praktijkexperten. Klik hier voor meer informatie.

De nieuwe editie van het loketboek bevolking verschijnt op 1 september 2021 op OranjeConnect én op papier (bestellen kan hier).

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...