OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Rijbewijs online aanvragen?

In het kader van de administratieve vereenvoudiging zal de FOD Mobiliteit en Vervoer na de zomervakantie van start gaan met het project Beldrive, het online aanvragen van rijbewijzen.

Geleidelijke uitrol

Volgens de huidige planning zal dit geleidelijk uitgerold worden:

  • eind september 2022: voorlopig rijbewijs M18
  • eerste kwartaal 2023: voorlopig rijbewijs M12 + M36
  • volgende fases 2023: definitieve rijbewijzen categorie B, duplicaten en hernieuwingen. Nadien categorieën C en D
  • vanaf 2024: rijbewijzen categorie A

En de burger?

De burger heeft de mogelijkheid om zijn rijbewijsaanvraag te doen via een webapplicatie waardoor hij/zij zich maar één keer naar de gemeente dient te begeven, namelijk voor het afhalen van het rijbewijs. De burger kan enkel via een beveiligde sleutel (Itsme, CSAM) inloggen om vervolgens enkele stappen te overlopen en vragen te beantwoorden. Dit is ook van toepassing voor begeleiders van een leerling. 

De betaling dient te gebeuren bij afhaling alsook de originele documenten (examencentrum of rijschool) dienen op dit ogenblik afgegeven te worden ter controle. Na controle en activatie in Mercurius “aflevering aan burger” mogen deze documenten vernietigd worden. Pas dan zal het rijbewijs aangerekend worden en op de facturatie verschijnen.

Mercurius

In Mercurius zal er een nieuw item komen “online aanvragen” waarin alle aanvragen verschijnen die via digitale weg werden aangevraagd. Verschillende ingevoerde gegevens zullen al gecontroleerd worden door de applicatie, maar de gemeente zal blijven instaan voor de correcte opmaak van het rijbewijs volgens de geldende wetgeving.

Zodra de applicatie op punt staat zal er een syllabus en presentatie komen in Mercurius ter ondersteuning.

Nog meer nieuws!

De FOD Mobiliteit en Vervoer zal vanaf 2023 de burgers gaan verwittigen om vanaf 3 maanden voor de administratie vervaldatum van hun rijbewijs een nieuwe aanvraag te doen. Op die manier kan vermeden worden dat burgers rondrijden met een vervallen rijbewijs.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...