OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Gezinshereniging met een vreemdeling die tijdelijke bescherming geniet (Oekraïne)

Gezinsleden van een vreemdeling die de tijdelijke bescherming geniet kunnen een aanvraag gezinshereniging doen op basis van artikel 57/34 van de Vreemdelingenwet.

Welke documenten moeten voor deze aanvraag voorgelegd worden? En wat moet er gebeuren als deze documenten niet kunnen worden voorgelegd?

Er werd door de DVZ een procedure uitgewerkt, in afwachting van een koninklijk besluit, om een verblijfsaanvraag op deze basis in te dienen. Deze procedure is eveneens terug te vinden op de Gemcom website. De gemeente dient de aanvraag in ontvangst te nemen en te waken over de volledigheid, ze kan echter geen onontvankelijke beslissing nemen als het dossier niet volledig is. De ontvankelijke beslissing en de beslissing ten gronde komt de DVZ toe.

Indien het dossier volledig is, overhandigt de gemeente een eenvoudig ontvangstbewijs aan de aanvrager en stuurt u het dossier voor beslissing naar DVZ.

Indien het dossier onvolledig is, informeert u de aanvrager over de ontbrekende documenten. De algemene regel is dat er geen dossiers mogen aanvaardt worden zonder dat deze de volgende zaken bevat:

  1. voor de leden van het kerngezin: de belangrijkste documenten (identiteitsbewijs en bewijs van de familieband);
  2. voor de naaste familieleden: de belangrijkste documenten (identiteitsbewijs en bewijs van de familieband) + het  bewijs van een wettelijk en effectief verblijf in Oekraïne op 24/02/2022.

Bij voorlegging van de documenten, mailt u het dossier naar DVZ via dit mailadres GH.gezinsledenOekraine@ibz.fgov.be.

Onmogelijk om gelegaliseerde officiële documenten voor te leggen?

Voor het bewijs van familieband of verwantschap, kunnen andere documenten dan officiële aktes worden aangenomen aan het loket: onderhoud en/of DNA test (voor de afstamming) maar enkel op voorwaarde dat de vreemdeling het bewijs levert dat hij de officiële documenten niet kan verkrijgen om welbepaalde redenen. Het is steeds aan de Dienst GH om te beslissen of deze documenten als voldoende bewijs kunnen worden aanvaard. Ook bij visumaanvragen dient de DVZ rekening te houden met andere bewijzen, in de praktijk zal er daar vaak overgegaan worden tot een DNA test.

Hierover schreef expert Erik Willems dit nieuwsbericht: 'Gezinshereniging: wat wanneer de familieband of verwantschap onmogelijk aan te tonen valt met officiële aktes?

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...